Upute za pripremu podloge i instalaciju umjetne trave!

Preporučili bismo vam da se obratite profesionalcima kako biste izvršili instalaciju vašeg umjetnog travnjaka. Međutim, ukoliko ipak želite sami započeti projekt, nadamo se da će vam dolje navedene smjernice pomoći.

Dostupne su razne mogućnosti instalacije, pa ćemo navesti najčešće primjenjivane metode.

Prije nego što započnete, pri određivanju duljine i širine koja će vam biti potrebna, uzmite u obzir kako će vam biti potrebno više materijala od same površine na koju ćete istu postaviti jer će dio biti izgubljen tijekom rezanja. Preporuča se napraviti nacrt i odrediti kako će se travnjak postaviti. Ako vam je potrebno nekoliko rola, željeli bismo naglasiti da bi sve role trebale biti instalirane u istom smjeru, jer su niti travnjaka teže malo polegnute u jednom smjeru.

Ne savjetujemo ugradnju na temperaturama nižim od 10 ° C i u vlažnim vremenskim uvjetima (kiša, magla).

Za pripremu podloge za umjetnu travu treba ukloniti svu travu, raslinje i kamenje s područja. Ovisno o podlozi, potrebno je iskopati dovoljno tla (5 – 15 cm) tako da se postigne ravna i stabilna podloga.

Preporučuje se postavljanje betonskog (ili plastičnog) rubnjaka oko kompletne površine.

Iskopanu površinu potrebno je prekriti geotekstilom ili antikorovnom folijom za stabilizaciju tla odnosno kako bi se spriječio rast korova.

Iskopanu površinu ispunite kamenim tucanikom granulacije 0/4 mm u visini od 5 do 10 cm ovisno o vrsti podloge. Rasporedite tucanik ravnomjerno po površini te poravnajte i sabijte valjkom ili vibracijskom pločom dok se ne dobije savršeno ravna površina.

Pri postavljanju umjetne trave role rtrave odrolajte na površini i razvlačite ih tako da izbjegnete bilo kakve nabore. Ako instalirate nekoliko rola, položite sve u istom smjeru. Ostavite neko vrijeme da se umjetna trava aklimatizira.

Pobrinite se da je umjetna trava posvuda potpuno ravna te krenite sa grubim/finim rezanjem vanjskih rubova. Da biste to učinili, preklopite tepih i pažljivo režite oštrim nožem tj. skalpelom. Obrezivanje se može provesti i u kasnijoj fazi.

Šavovi dviju rola se postavljaju neposredno jedna uz drugu. Kada ste role namjestili na savršen spoj možete krenuti s lijepljenjem. Za lijepljenje manjih spojeva možete upotrijebiti ljepljivu traku, a za veće spojeve ipak preporučamo traku za spoj i jednokomponentno ili dvokomponentno ljepilo specijalno za umjetnu travu. Preklopite bočne strane tepiha i odrolajte ljepljivu traku između dvije role umjetne trave. Pripremite dvokomponentno PU ljepilo, pažljivo slijedeći upute dobavljača! Ne pripremajte ovo ljepilo prerano, jer će se stvrdnuti nakon kratkog vremena. Namažite ljepilo preko širine od približno 20 cm cijelom duljinom trake pomoću nazubljene lopatice. Ne zaboravite da ne koristite previše ljepila kako biste izbjegli da se istisne u šav. Preklopite tepih natrag i čvrsto ga pritisnite na ljepilo. Za manje instalacije možete koristiti vodootporno monokomponentno PU ljepilo ili samoljepljivu traku koja je prikladna za ove primjene.

Nakon lijepljenja umjetnu travu možete po potrebi fiksirati za rubni kamen lijepljenjem ili vijcima, a po potrebi dodatno učvrstiti klinovima ili dugačkim čavlima od nehrđajućeg čelika.

Obrežite rubove umjetne trave po potrebi. Uklonite sve komadiće od rezanja i grubljom plastičnom metlom četkajte niti u željeni položaj. Napominjemo da su ove smjernice samo informativne. Uspješna instalacija ovisi o mnogim čimbenicima koji se ne mogu riješiti ili objasniti u ovim uputama.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Call Now Button