Česta pitanja o umjetnoj travi

Zelenilo nadopunjuje ljepotu vašeg doma iz snova, a umjetna trava vam daje vam elegantan dizajn, teksturu i udobnost. 

Pitanja koja će Vam se pojaviti na umu prije odluke o instalaciji umjetne trave, a koja nam kupci često postavljaju.

Vaša osobna oaza mira. Umjetna trava ostaje bujna, zelena s finom i ujednačenom teksturom tijekom cijele godine bez dodatnih zahtjeva za zalijevanjem, košnjom, dosijavanjem i održavanjem za razliku od prirodnog travnjaka. Štedite energiju i troškove te uživajte u prednostima umjetne trave koja se sama održava.

Uvijek treba kupovati umjetna travu od provjerenog i certificiranog proizvođača. Jedino njihovi proizvodi su netoksični i ne sadrže olovo niti kadmij. Trava je child-friendly i pet-friendly.

Da, moguće je, ali se ne preporučuje jer nećete biti zadovoljni rezultatom. Instaliranje preko postojećeg prirodnog travnjaka će uzrokovati problem odvodnje, neuravnoteženu bazu i neće biti dugotrajan. Zato je potrebno napraviti kvalitetnu drenažu s pijeskom i antikorovnom folijom.

Umjetna trava nije samo atraktivna, već ju je i lako održavati. Samo ju trebate povremeno čistiti i četkati.

U prosjeku, umjetna trava provede 5-15 godina na vašem travnjaku ili igralištu, a to je stvarno jako puno vremena. Ako ju održavate prema preporukama možete uživati u bujnom zelenilu i duži niz godina. Umjetna trava je također otporna na UV zračenje te će ovisno o poziciji trajati i duže od garancije.

Budite svjesni da iznimno niske cijene umjetne trave ne jamče kvalitetu. Cijena prvenstveno ovisi o modelu i namjeni umjetne trave. Dekorativni modeli umjetne trave za okućnice, balkone, zimske vrtove ili terase kafića u prosjeku se kreću od 50-200 kn, a opet ima i modela koji su skuplji. Sve ovisi o tome što netko želi i koliki mu je budžet.  

Da. Umjetna trava podnosi sve vremenske uvjete što znači da može ostati na otvorenom tokom cijele godine te također ima i sustav odvodnje koji sprečava nakupljanje vode ispod nje.

Osnovni materijali za izradu umjetne trave su polipropilen(PP), polietilen(PE), poliamid(PA).

Ovi materijali se koriste za izradu dvije osnovne vrste prediva – fibrilirano i monofino.

Zatim se niti prediva spajaju vezanjem da bi se dobilo vlakno koje čini snop umjetne trave.

Kod proizvodnje fibriliranih vlakana dobivaju se spojene niti u vidu trakica koje su već po dizajnu perforirane. Konačno svojstvo vlakana se dobije nakon eksploatacije proizvoda, čime se niti odvajaju i dobiva jedinstveno uvijeno vlakno umjetne trave. Od jedne niti može se dobiti do 12 ovakvih vlakana.

Monofilna vlakna se proizvode drugačijim postupkom, tako da je dobiveno vlakno nezavisno i jedinstveno. Procesom proizvodnje se tako može odrediti ne samo debljina svakog vlakna već i oblik i profil, kao što je vlakno u obliku leće.

Ako imate travnjak, poželjno je tjedno čišćenje, no ako nemate toliko vremena na raspolaganju, mjesečno čišćenje će biti dovoljno. Možete koristiti sredstvo za čišćenje umjetne trave, motornu ili električnu četku kako biste uklonili prljavštinu odnosno podignuli polegnute niti.

Ovisi o namjeni korištenja, odnosno može se koristiti kao dekorativna umjetna trava za dom, okućnice, terase, zimske vrtove, terase, balkone te sportske terene, dječja igrališta ili javna mjesta.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Call Now Button